Skip Navigation

Selectează limba

SFATURI PENTRU CONDUS: REDUCEREA ÎNTREţINERII DIRECţIEI

Cu toţii dezvoltăm obiceiuri nesănătoase de condus de-a lungul anilor. Și nu este vorba doar de condusul la viteze mari sau de frânarea târzie, ci și de supraturarea motoarelor reci și de apăsarea ambreiajului. Este posibil să nu aveţi nicio idee că unele dintre obiceiurile dvs. de zi cu zi provoacă o sarcină inutilă asupra mașinii sau camionului. De fapt, zi de zi, aceste comportamente subconștiente se pot aduna rapid ducând la piese uzate ale direcţiei și suspensiei. Haideţi să analizăm câteva obiceiuri frecvente de conducere nesănătoasă care pot duce la facturi de întreţinere.  

Sunteţi vinovaţi? Obiceiuri nesănătoase de condus și simptomele acestora


ţineţi mâna pe schimbătorul de viteze
Este destul de frecvent să se sprijine mâna pe schimbătorul de viteze. Dar nu uitaţi că schimbătorul de viteze este conectat la tija de comandă, astfel încât greutatea braţului dvs. poate împinge furcile selectoare pe angrenaje și poate provoca uzură. În plus, este o practică sigură de condus să ţineţi ambele mâini pe volan ori de câte ori este posibil.

Condusul cu lumina de combustibil aprinsă
Dacă vă deplasaţi cu nivel scăzut de combustibil și vă forţaţi norocul cu lumina de avertizare, atunci nu o faceţi. Un rezervor aproape gol generează căldură și poate provoca defectarea pompei de combustibil. De asemenea, puteţi deteriora convertorul catalitic și dacă există murdărie în rezervor, filtrul de combustibil se poate bloca. Deci morala poveștii este: nu riscaţi! Alimentaţi imediat.

Neutilizarea frânei de parcare
Vedeţi frâna de mână? Nu este doar pentru pante. Chiar dacă aveţi o maşină cu transmisie automată, ar trebui să utilizaţi frâna de parcare (sau „de urgenţă”) de fiecare dată când parcaţi. Acest lucru oferă o fixare sigură și securizată, precum și o protecţie a pieselor și a transmisiei.

Sprijinirea piciorului pe ambreiaj
Este tentant să „mergeţi cu piciorul pe ambreiaj”, dar acest lucru îl menţine parţial decuplat. Puteţi provoca uzura inutilă a plăcii ambreiajului dacă ţineţi piciorul pe aceasta, și nu pe podea. Rularea liberă este un obicei riscant, deoarece nu aveţi niciun control dacă trebuie să viraţi sau să manevraţi.

Trecerea cu viteză peste denivelări și gropi
Poate credeţi că mașina dvs. poate face faţă, dar conduceţi încet și cu atenţie atunci când există denivelări sau găuri pe drum. Pe lângă faptul că este foarte periculos, lovirea obstacolelor de pe drum poate provoca alinierea incorectă a roţilor și deteriorarea pieselor suspensiei.

Turarea motorului rece
Chiar dacă vă grăbiţi, lăsaţi motorul să se încălzească treptat. Turaţiile mari pe un motor rece creează stres nejustificat - indiferent dacă aveţi o mașină veche sau nouă.

Conducerea într-o treaptă de viteză prea mare
Menţinerea turaţiilor reduse poate economisi combustibil, dar o treaptă de viteză prea mare va înneca motorul. Mai ales în pante, aveţi nevoie de turaţii suficiente pentru cuplul de torsiune pentru ca mașina să funcţioneze optim.

Cum vă daţi seama dacă direcţia sau suspensia este deteriorată?

Dacă aţi cauzat sau aţi agravat probleme cu mașina din cauza obiceiurilor de conducere necorespunzătoare, este posibil să începeţi să observaţi unele simptome. Deși este posibil ca acestea să nu pară a fi urgente, nu le ignoraţi sau aţi putea deteriora mașina și provoca un accident grav. Semnele de avertizare că problemele de direcţie și suspensie sunt pe cale să apară includ:

  • Volanul trepidează sau vibrează
  • Zgomote la rotirea volanului
  • Zdrăngănit, scârţâit sau ciocănit sub mașină
  • Tragerea într-o parte în timpul condusului
  • Slăbire, joc excesiv în volan

Când ar trebui să efectuaţi service la vehicul?

Fiecare mașină este diferită, iar producătorii furnizează propriile instrucţiuni (veţi găsi aceste sfaturi în manual). Totuși este o bună practică să efectuaţi service anual, deoarece semnele timpurii de deteriorare pot fi identificate și corectate rapid.

Desigur, dacă vă confruntaţi cu un pericol rutier sau aveţi o coliziune, nu așteptaţi până la următorul service de rutină pentru verifica la un mecanic calificat.

Obiceiurile nesănătoase de condus și întârzierea întreţinerii regulate a mașinii pot agrava problemele și pot afecta manevrabilitatea mașinii. În general, prin încercarea de a face economii, micile probleme au un efect de domino și cauzează probleme mai costisitoare.

Aflaţi mai multe despre modul în care puteţi proteja direcţia și suspensia în mașină.

Descărcaţi Soluţii simple MOOG GRATUIT PDF 

ARTICOLE ASOCIATE


Cum funcţionează un sistem de direcţie al mașinii: ghid ușor

492988150
Vezi detalii


Acoperirea de suprafaţă a carcasei pivoţilor și a capacului din oţel


Vezi detalii


Piuliţe cu flanșă și zincate, vaselină sintetică și inele metalice de etanșare


Vezi detalii