Skip Navigation

Selectează limba

Ce este, motivul și modalitatea de aliniere a roţilor

Observaţi că mașina nu rulează în linie dreaptă? Sau poate aţi observat că mașina are trepidaţii? Ambele pot fi simptome de aliniere necorespunzătoare. Termenul „alinierea mașinii” sau „alinierea roţilor” se referă la reglarea sistemului de direcţie-suspensie al mașinii; sistemul care conectează vehiculul la roţi. Aceasta include toate arcurile, bucșele, capetele de bară și orice altceva care este proiectat să absoarbă denivelările, să asigure rularea lină și să asigure că mașina răspunde bine șoferului.

Pentru a corecta alinierea mașinii, un mecanic va ajusta unghiurile roţilor, astfel încât acestea să fie reglate exact conform specificaţiilor producătorului mașinii. Toate mașinile noi au o aliniere perfectă atunci când ies prima dată din fabrică, pentru a asigura că vehiculul manevrează și frânează optim.  

Modalităţile de măsurare a alinierii mașinii

Există mai multe moduri în care alinierea (numită uneori „geometrie”) este măsurată și corectată. Aceste calcule sunt cunoscute sub numele de unghi de cădere, unghi de fugă, convergenţă și tracţiune:


  • Unghi de cădere: compară axa de direcţie cu axa verticală, atunci când mașina este văzută din lateral.
car-alignment-measurement-caster

 

  • Unghi de fugă: măsoară înclinarea verticală a roţilor atunci când mașina este privită din faţă.
car-alignment-measurement-camber

 

  • Convergenţă: măsoară dacă partea din faţă a unei perechi de roţi se întoarce în interior sau în exterior, văzută din faţă.
car-alignment-measurement-toe

 

  • Tracţiune: linia imaginară trasată perpendicular pe axa mediană a punţii spate.
car-alignment-measurement-thrust

Semne că aveţi nevoie de alinierea roţilor

Nu este întotdeauna clar dacă o problemă indică o aliniere incorectă a roţilor sau o altă problemă cu o mașină. Iată principalele simptome de aliniere a mașinii care trebuie urmărite:

Mașina trage la stânga sau la dreapta

Acesta este de multe ori primul semn pe care îl observă șoferii. Tragerea sau devierea foarte ușoară într-o parte este normală, deoarece drumurile nu sunt perfect plate și vor exista anumite bombări pe suprafaţa drumului. Dar conducerea în linie dreaptă ar trebui să se simtă ușoară, fără a fi nevoie de prea multă acţionare a volanului.

Volan descentrat

Când conduceţi pe un drum drept, volanul ar trebui să fie la mijloc. Puteţi vedea că este echilibrat, deoarece logo-ul va sta drept. Dacă sunteţi preocupat de cauzele unui volan strâmb, atunci alinierea mașinii ar putea fi răspunsul.

Trepidaţiile mașinii sau clătinarea volanului

Dacă puteţi simţi vibraţii în mâini, pot exista o serie de motive. Poate fi un simptom de aliniere necorespunzătoare a roţilor, dar nu neapărat. Trepidaţiile mașinii pot indica, de asemenea, piese uzate sau dezechilibru al pneurilor. Echilibrarea roţilor egalizează greutatea în roţi atunci când se rotesc. Acest lucru este diferit de alinierea mașinii și trebuie analizat mai des.

Uzură anormală sau rapidă a pneurilor

Uzura pneurilor este un indiciu bun pentru sănătatea generală a mașinii dvs. Uzura neobișnuită, cum ar fi cea concentrată pe interior sau pe exterior, va oferi unui mecanic instruit o imagine a modului în care greutatea este distribuită în mașină. Poate că există o înclinare în partea superioară a pneului sau uzură excesivă pe marginea exterioară, arătând că este necesară realinierea mașinii. Puteţi vedea o diagramă a modelelor de uzură a pneurilor, a cauzelor probabile și a acţiunilor corective în Videoclipul MOOG TV.

Dacă aţi observat oricare dintre aceste semne, este timpul să vă verificaţi alinierea mașinii.

Care sunt cauzele problemelor de aliniere a mașinii?

 
Problemele de aliniere vor apărea în mod natural în timp odată cu „uzura” obișnuită a pieselor mașinii și ca urmare a învechirii. Acestea pot fi, de asemenea, cauzate de un anumit eveniment, cum ar fi impactul cu o groapă mare sau lovirea unei borduri înalte. Este obișnuit să aveţi o problemă de aliniere după un accident, iar dacă aveţi suspensia ridicată sau coborâtă pentru a regla înălţimea de deplasare, roţile vor necesita realinierea mașinii pentru a se asigura că se potrivește specificaţiilor producătorului mașinii.

Cauzele problemelor de aliniere

Verificarea unei probleme de aliniere

Problemele de aliniere a roţilor nu vor dispărea. Dacă le ignoraţi sau întârziaţi o vizită la un garaj, este posibil să întâmpinaţi mai multe probleme și să vă confruntaţi cu costuri mai mari și inutile. Atunci când specificaţiile unghiului de cădere și convergenţei (alinierii) deviază în afara limitelor producătorului, acest lucru poate duce rapid la:

  • Uzura prematură a pneurilor și a componentelor de direcţie și suspensie – care este costisitoare
  • Solicitare excesivă a întregului sistem de suspensie – care este dăunătoare
  • Manevrabilitatea și ţinuta de drum necorespunzătoare – ceea ce este periculos

Cât de des ar trebui să aliniaţi roţile? 

Dacă aţi fost suficient de ghinioniști pentru a avea un incident grav de conducere sau pentru a vă confrunta cu un pericol rutier major, atunci o procedură completă de aliniere a roţilor ar trebui să fie prima pe listă. Chiar dacă aţi avut o perioadă de 6 luni fără incidente, alinierea mașinii va fi inclusă în service-ul dvs. auto obișnuit – în general, se recomandă la fiecare 10.000 de kilometri. De asemenea, verificarea alinierii de fiecare dată când o componentă de direcţie sau de suspensie este înlocuită este o bună practică. Acest lucru permite ca toate piesele mașinii să funcţioneze împreună în armonie și ca vehiculul să conducă la eficienţă maximă.

Wheel alignment at garage

Dacă aveţi îndoieli cu privire la alinierea unei mașini, este timpul să discutaţi cu un mecanic profesionist. Păstraţi siguranţa, evitaţi mai multe probleme de montare și economisiţi bani pentru piese și service.

ARTICOLE ASOCIATE


Șapte motive pentru a vizita un mecanic


Vezi detalii


Compararea principiilor de direcţie: mașini și biciclete


Vezi detalii


Cât costă repararea suspensiei mașinii


Vezi detalii


Verificarea roţilor după cursă


Vezi detalii


Unghiul de cădere, unghiul de fugă și convergenţa pe o pistă ovală


Vezi detalii


Cum funcţionează un sistem de direcţie al mașinii: ghid ușor

492988150
Vezi detalii