Skip Navigation

Selectează limba

Poka Yoke: Verificarea „ascunsă” a calităţii, care face ca zero defecte să fie un adevărat punct de referinţă pentru piesele MOOG

Watch Video

Poka-Yoke, procesul de fabricaţie revoluţionar, ajută la asigurarea celei mai înalte calităţi și a celei mai mari siguranţe pentru clienţii MOOG

 

Poka-yoke. Este un nume neobișnuit, aproape ludic, pentru un proces de fabricaţie eficient, care a revoluţionat industria auto.

În anii 1960, producătorii de automobile japonezi au visat să devină concurenţi serioși ai unor mărci de top din Europa și America de Nord. Ceea ce i-a reţinut, însă, a fost percepţia în rândul consumatorilor că mașinile japoneze aveau o mulţime de probleme de calitate. Această percepţie s-a schimbat treptat la sfârșitul anilor '60 și la începutul anilor '70 datorită utilizării de către producătorii de echipamente originale japonezi a unor procese de producţie eficiente, care le-au permis să îmbunătăţească în mod dramatic calitatea, menţinând în același timp preţurile la autoturisme la un nivel scăzut.

Poka-yoke a fost unul dintre procesele de bază ale acestei noi abordări de fabricaţie. Acesta descrie orice sistem care previne, corectează sau atrage atenţia asupra unei erori umane. Un exemplu frecvent citat de poka-yoke este sistemul care impune șoferilor vehiculelor cu transmisie manuală să apese ambreiajul pentru a porni mașina.

MOOG utilizează procese poka-yoke și alte procese dovedite în cadrul sistemelor sale de asamblare și control al calităţii extrem de automatizate pentru a se asigura că fiecare piesă MOOG îndeplinește cele mai stricte standarde de calitate și performanţă.

De exemplu, operaţiunile de asamblare MOOG în Europa utilizează controlere logice programabile echipate cu senzori electronici pentru a opri imediat prelucrarea subcomponentelor și ansamblurilor care nu sunt conforme cu specificaţiile prestabilite.

Procesele de fabricaţie convenţionale se bazează în mod obișnuit pe intervenţia umană pentru a se asigura că fiecare produs se încadrează în toleranţele necesare. Dar chiar și cei mai perseverenţi angajaţi nu pot obţine în mod constant zero defecte – un proces de fabricaţie sau de asamblare ar putea fi omis, o mașină configurată incorect sau o subcomponentă greșită utilizată.

Cu procesele poka-yoke și alte controale de calitate avansate, aceste riscuri sunt eliminate, iar producţia cu zero defecte devine o oportunitate reală.

„Toţi cei de la MOOG suntem mândri în mod justificat de moștenirea de 102 ani a mărcii de a dezvolta piese de înaltă calitate pentru direcţie și suspensie, care ajută la menţinerea consumatorilor în siguranţă și mulţumiţi la volan”, a declarat Gultekin Hazer, director executiv al departamentului de calitate EMEA Aftermarket. „Cu această istorie vine responsabilitatea de a satisface cele mai înalte standarde ale profesioniștilor din atelier și ale consumatorilor. De aceea, am investit în tehnologii de producţie automatizate de vârf în cadrul unităţii noastre europene de asamblare.”

„Toţi cei de la MOOG suntem mândri în mod justificat de moștenirea de 102 ani a mărcii de a dezvolta piese de înaltă calitate pentru direcţie și suspensie, care ajută la menţinerea consumatorilor în siguranţă și mulţumiţi la volan

Inteligenţa crește în fiecare zi

Procesele Poka-yoke și alte procese de fabricaţie eficientizate fac mult mai mult decât să identifice defectele și alte probleme potenţiale. Acestea modelează, de asemenea, deciziile viitoare de inginerie și fabricaţie prin învăţarea automată și alte strategii de îmbunătăţire continuă. Dacă o anumită componentă are o incidenţă ridicată a caracteristicilor neconforme, această inteligenţă poate duce în cele din urmă la modificări de proiectare sau chiar la utilizarea de noi materiale și/sau procese de prelucrare. Această buclă continuă de măsurare, analiză, îmbunătăţire și control deschide calea către toleranţe de fabricaţie și mai stricte și către piese mai durabile și mai performante.

„Clienţii – service-uri și proprietari de vehicule – se bazează pe MOOG pentru piese de calitate superioară care îndeplinesc cerinţele unice de performanţă ale fiecărui vehicul”, a spus Gultekin Hazer. „Marca MOOG este un semn de excelenţă pentru profesioniștii din service-uri din întreaga lume și continuăm să investim în cele mai noi și mai bune tehnologii pentru a menţine această reputaţie câștigată cu greu.”

Subiecte similare
se încarcă