Skip Navigation

Selectează limba

NASCAR® explicat

Nimic nu se compară cu senzaţia oferită de NASCAR®! Din momentul în care prima mașină trece pe lângă tine până când trece de steagul în carouri, e adrenalină pură. Dar cât de multe știţi despre istoria NASCAR®? Ce este atât de special la mașinile NASCAR®? La ce vă puteţi aștepta în weekendul NASCAR®? Cum se adună punctele? Și care sunt campionatele diferite?

Istoric NASCAR®

De la prima cursă de acum 70 de ani, NASCAR® a devenit cel mai important sport cu motor din lume și unul dintre sporturile de top din SUA, alături de NFL și NBA. În fiecare an, există peste 1.200 de curse NASCAR® în întreaga lume, susţinute de peste 75 de milioane de fani pasionaţi doar în SUA. De la lansarea sa în 2009, NASCAR Whelen Euro Series™ a crescut în seria de sporturi cu creștere rapidă, atrăgând peste 150.000 de fani în fiecare an și difuzată în 190 de ţări. Veţi urmări următoarea cursă europeană?

Mașinile NASCAR Whelen Euro Series™

Cu NASCAR Whelen Euro Series™, totul se reduce la îndemânarea șoferului și a șefului de echipă. De unde știţi asta? Ei bine, fiecare șofer are o mașină NASCAR Whelen Euro Series™ aproape identică – Chevrolet, Ford sau Toyota – cu motor V8 de 5,7 litri, pentru 400 de cai putere. Fiecare mașină are tracţiune pe spate, cântărește 1.225 kg și are o viteză maximă de 250 km/h. Aceleași piese sunt utilizate pe fiecare mașină, cu componentele principale sigilate. Cu alte cuvinte, singurele diferenţe majore sunt șoferul și abilităţile sale și modul în care șeful de echipă setează mașina.

Weekend NASCAR Whelen Euro Series™

Un weekend NASCAR Whelen Euro Series™ este emoţie de la început până la sfârșit. Distracţia începe vineri, cu inspecţii auto și două sesiuni de antrenament pentru șoferi. Sâmbătă începe cu sesiuni de calificare și superpole pentru a determina poziţia de pornire pe grila de start, urmată de Cursa 1 pentru Elite 1 (75 km lungime) și Cursa 1 pentru Elite 2 (60 km lungime). Și duminică e Cursa 2 pentru Elite 1 și Elite 2. Între curse, există vizite pe grilă și la boxe, o atmosferă unică NASCAR® cu divertisment în jurul pistei, un padoc deschis pentru ca fanii să se întâlnească cu șoferii și echipele, să vadă mașinile și eroii de aproape, sesiuni de autografe și experienţe de conducere în comun cu 2 locuri. În 2019, există 7 weekenduri NASCAR Whelen Euro Series™, dintre care 6 sunt cu cursele și divertismentul descrise mai sus, care vor avea loc în Valencia (Spania), Franciacorta (Italia), Brands Hatch (Marea Britanie), Most (Republica Cehă), Hockenheim (Germania) și Zolder (Belgia). Celălalt weekend va fi diferit și va avea loc la Venray (ţările de Jos). La Venray, cursa Elite 1 va avea 100 de ture sâmbătă și Elite 2 75 de ture duminică.

Puncte

În fiecare NASCAR Whelen Euro Series™, pilotul care ajunge primul primește 40 de puncte, pilotul care ajunge al doilea primește 35, al treilea primește 34 de puncte, al patrulea primește 33 de puncte și până la pilotul care ajunge ultimul, care primește doar 1 punct. Aceste puncte se acumulează de-a lungul seriei pentru a determina poziţia finală atât a șoferilor, cât și a echipelor. Ultimele două evenimente ale calendarului constituie playoff-urile cu puncte duble disponibile (80 pentru câștigător, 70 pentru locul al doilea, 68 pentru al treilea etc.), astfel încât NASCAR Whelen Euro Series™ este cursa cea mai interesantă a anului. Patru puncte suplimentare (8 în playoff) merg la pilotul care urcă cele mai multe poziţii în fiecare cursă, punând accentul pe depășiri și pe dorinţa de victorie a pilotului.

Cursele NASCAR Whelen Euro Series™ sunt împărţite în două niveluri de campionat – Elite 1 și Elite 2 – plus campionatul pe echipe și mai multe trofee și cupe. Câștigarea unui titlu sau a unui trofeu la NASCAR Whelen Euro Series™ este cea mai bună șansă pentru piloţii europeni de a concura la NASCAR® în SUA.

Elite 1

Când intră în NASCAR Whelen Euro Series™, șoferii sunt împărţiţi de un consiliu în trei categorii – aur, argint și bronz – pe baza CV-ului și experienţei lor. Campionatul NASCAR® Elite 1 este deschis tuturor șoferilor. În cadrul diviziei Elite 1, există două trofee de câștigat:

  • Trofeul pentru juniori – pentru toţi șoferii cu vârsta de 25 de ani și mai mică
  • Trofeul Challenger – pentru șoferi neprofesioniști

Elite 2

Campionatul NASCAR® Elite 2 este rezervat doar șoferilor din categoriile argint și bronz. La fel ca în divizia Elite 1, există, de asemenea, mai multe trofee pentru a câștiga în campionatul Elite 2:

  • Trofeul pentru legende – pentru toţi șoferii cu vârsta de 40 de ani și peste
  • Trofeul pentru începători – pentru tinerii șoferi care debutează în Serie
  • Trofeul doamnelor – pentru toţi șoferii de sex feminin

Campionatul pe echipe

Campionatul pe echipe se bazează pe punctele colectate de fiecare mașină din diviziile Elite 1 și Elite 2.

Cupa Naţiunilor

Nou pentru sezonul 2018, Cupa Naţiunilor își propune să sărbătorească marea varietate de ţări de origine reprezentate de șoferii NASCAR Whelen Euro SeriesTM. În deschiderea sezonului 2018 în Valencia, Spania, peste 60 de șoferi din 19 ţări au concurat în seria europeană. Cupa Naţiunilor va oferi medalii de aur, argint și bronz celor trei ţări cu cel mai mare punctaj total în fiecare weekend.

NASCAR® și MOOG®

NASCAR® necesită componente de cea mai înaltă calitate. Știaţi că din 1966, nu este o coincidenţă faptul că toţi cei 22 de piloţi câștigători de campionat au avut un lucru în comun – MOOG, marca lor pentru direcţie și suspensie. Cu durabilitate dovedită și performanţă superioară, o marcă a susţinut fiecare campion NASCAR®. Și puteţi beneficia de componente MOOG de calitate premium în mașina dvs. MOOG oferă o gamă completă de componente ușor de instalat, durabile, care sunt proiectate, fabricate, testate și validate conform standardelor OEM pentru performanţe optime. Descoperiţi mai multe aici.

ARTICOLE ASOCIATE


Variația paralelismului: tot ce trebuie să știți


Vezi detalii


Compararea principiilor de direcție: mașini și biciclete


Vezi detalii


Unghiul de cădere, unghiul de fugă și convergența pe o pistă ovală


Vezi detalii