Skip Navigation

Selectează limba

Pivoţi uzaţi? Iată cum să verificaţi

Componente ale suspensiei la practic toate mașinile moderne, pivoţii sunt o parte importantă a sistemului de suspensie. Aceștia sunt unul dintre principalele puncte de pivotare ale suspensiei care conectează braţele de suspensie ale vehiculului la fuzetele de direcţie sau butucii de roată. Pivoţii din faţă permit, de asemenea, roţilor din faţă și suspensiei să se deplaseze înainte și înapoi, precum și în sus și în jos, pe măsură ce volanul este rotit în timpul condusului și pe măsură ce mașina se deplasează pe suprafeţe neuniforme ale drumului.

Pivoţii moderni nu pot fi servisaţi și mulţi dintre aceștia funcţionează pe toată durata de viaţă a mașinii dvs. Cu toate acestea, deoarece pivoţii joacă un rol crucial în sistemul dvs. de suspensie, este important să recunoașteţi semnele că ceva ar putea fi în neregulă cu aceștia și cum să verificaţi pentru a vă asigura. Și, dacă observaţi o problemă cu un pivot, este recomandat să înlocuiţi pivotul deteriorat, precum și perechea acestuia. Acest lucru se datorează faptului că, atunci când un pivot începe să se defecteze, este probabil ca cealaltă piesă să se defecteze în curând.

Ce este un pivot? O reamintire rapidă

Înainte de a merge mai departe, să aruncăm o privire rapidă la ceea ce este un pivot.

Un pivot este, de obicei, un ansamblu cu rotulă în lagăr, lubrifiat cu vaselină și acoperit cu un burduf antipraf. Pivoţii moderni sunt sigilaţi, în timp ce acest lucru împiedică murdăria, pietrișul și alte impurităţi să deterioreze pivotul, de asemenea împiedică întreţinerea. Aceasta înseamnă că dacă aveţi o problemă cu pivotul, întregul ansamblu va trebui, de obicei, să fie înlocuit.

În funcţie de tipul de suspensie, majoritatea mașinilor au atât pivoţi superiori, cât și inferiori. Pivoţii inferiori sunt de obicei mai mari și se uzează mai repede din cauza greutăţii părţii din faţă a mașinii care se sprijină pe aceștia.

Faceţi clic aici pentru a citi articolul nostru detaliat despre pivoţi.

Există o serie de semne care vă informează că pivoţii pot începe să se uzeze. 

ball-joint-design

Acestea includ:

Cum puteţi verifica dacă pivoţii sunt uzaţi?

Este posibil ca simptomele pivoţilor uzaţi să se dezvolte încet, astfel încât să nu observaţi pentru un timp. Dar, dacă aţi observat oricare dintre simptomele de mai sus sau doriţi doar să verificaţi pivoţii, cel mai bine este să verificaţi mai întâi pivoţii la drum înainte de a efectua o inspecţie vizuală.

Cum să verificaţi pivoţii la drum

Verificarea pivoţilor la drum este simplă, pur și simplu:

1. Ieșiţi cu mașina la plimbare

Conduceţi vehiculul pe un drum public la limita de viteză și acordaţi o atenţie deosebită motorului, direcţiei și performanţei generale a mașinii.

Ce trebuie să urmăriţi

Vibraţii – atunci când un pivot se uzează, are joc, ceea ce poate crea o vibraţie pe care o puteţi simţi prin podea sau prin volan în timp ce conduceţi.

Volanul se deplasează la stânga sau la dreapta – pivoţii uzaţi determină direcţia să tragă de la stânga la dreapta de la sine. Acest lucru poate provoca, de asemenea, uzura neuniformă a pneurilor.

2. Conduceţi peste denivelări limitatoare de viteză

După ce conduceţi la limita de viteză, conduceţi încet într-un loc cu denivelări limitatoare de viteză. Opriţi, porniţi și viraţi de câteva ori.

Ce trebuie să urmăriţi

Zgomot – acesta poate fi un zgomot de ciocnire sau de scârţâit. Zgomotele de ciocnire sunt cauzate de pivoţii uzaţi care zornăie pe măsură ce suspensia se deplasează în sus și în jos peste drum. Scârţâitul apare când burduful de cauciuc care protejează vaselina din interiorul pivotului este deteriorat iar pivotul începe să scârţâie. Aceste zgomote vor deveni mai puternice cu cât pivoţii devin mai uzaţi.

3. Rotiţi volanul

Ultimul pas este să parcaţi mașina și să rotiţi roţile înainte și înapoi de câteva ori, în timp ce ascultaţi zgomotul de la pivoţi.

Modul de verificare vizuală a pivoţilor

După verificarea pivoţilor în timpul conducerii, este timpul pentru o inspecţie vizuală și fizică. Înainte de a începe, asiguraţi-vă că aveţi pregătite următoarele unelte:

  • Cric
  • Suporturi de cric
  • Lanternă
  • Rangă
  • Cheie pentru piuliţe
  • Blocuri din lemn sau cale de roată

O inspecţie vizuală și fizică are următorii pași:

1. Verificaţi uzura pneurilor

Pivoţii cu joc nu pot menţine suspensia aliniată în timp ce conduceţi. Acest lucru accelerează uzura pneurilor determinând banda de rulare din cauciuc să atingă solul într-un mod inconsecvent. Dacă observaţi șlefuirea (adică pete inegale de uzură pe un pneu) sau că partea din faţă a roţilor este orientată spre exterior (convergenţă negativă), există o bună șansă ca pivoţii să necesite investigaţii suplimentare. Cu toate acestea, dacă uzura pneurilor este egală pe ambele părţi, atunci problema nu este probabil cu pivoţii, ci din cauza umflării insuficiente a pneurilor.

2. Slăbiţi piuliţele de fixare

Slăbiţi piuliţele de fixare, până la nivelul de strângere cu mâna. Acest lucru vă va permite să deplasaţi roata în jurul axei sale, fără a o îndepărta complet.

3. Ridicaţi mașina cu cricul și așezaţi cale de blocare a roţilor în spatele roţilor

Ridicaţi partea din faţă a mașinii și fixaţi-o pe suporturi. Puneţi cale de roată sau blocuri de lemn în spatele roţilor din spate pentru a preveni rularea mașinii. Acest lucru va face mai ușoară testarea pivoţilor.

4. Balansaţi pneul pe axa sa

Prindeţi partea superioară și inferioară a pneului și balansaţi-l în interiorul și în exteriorul axei vehiculului. În cazul în care pivoţii funcţionează bine, ar trebui să existe un joc redus sau inexistent în această mișcare.

Ce trebuie să urmăriţi

Zgomot și joc de sus – acest lucru indică o problemă cu pivotul superior.

Zgomot și joc de jos – acest lucru sugerează o problemă cu pivotul inferior.

5. Scoateţi roata

Scoateţi roata și utilizaţi o lanternă pentru a verifica vizual pivoţii superior și inferior.

Ce trebuie să urmăriţi

Puteţi vedea semne de rugină, deteriorarea burdufului antipraf, scurgeri de vaselină sau orice altă problemă potenţială? În acest caz, probabil este timpul să înlocuiţi pivotul.

6. Mişcaţi pivotul cu levierul

Utilizaţi levierul și încercaţi să mişcaţi braţul de suspensie inferior faţă de fuzeta de direcţie (cele două componente conectate prin pivot).

Ce trebuie să urmăriţi

Jocul și mișcarea excesive sau sunetele de clic sunt un semn că pivoţii sunt prea slăbiţi.

7. Montaţi roata la loc

După ce aţi terminat inspecţia vizuală și testarea pivotului, montaţi roata la loc, coborâţi mașina și strângeţi piuliţele de fixare la cuplu.

8. Repetaţi cu celelalte roţi

După ce aţi terminat prima roată, trebuie să le verificaţi pe celelalte trei, urmând pașii 2-7.

Pivoţi de calitate

Atunci când vă înlocuiţi pivoţii, este important să optaţi pentru calitate - la urma urmei, pivoţii trebuie să susţină greutatea întregii mașini.

MOOG dispune de o gamă largă de pivoţi premium de calitate pentru toate mărcile și modelele. Consultaţi instrumentul nostru de găsire a pieselor pentru a găsi pivoţii potriviţi pentru mașina dvs.

Sau descoperiţi cum să evitaţi uzura abrazivă a pivoţilor cu MOOG TV

 

Conţinutul acestei secţiuni are exclusiv rol informativ și de divertisment și nu trebuie să înlocuiască sfaturile profesionale ale unui tehnician sau mecanic autorizat. Vă recomandăm să consultaţi un tehnician sau mecanic autorizat dacă aveţi anumite întrebări sau neclarităţi cu privire la oricare dintre subiectele acoperite aici. Nu vom fi răspunzători în niciun caz pentru eventuale pagube sau pierderi apărute ca urmare a aplicării informaţiilor din orice conţinut.

ARTICOLE ASOCIATE


Motivul și modul de înlocuire a pivotului


Vezi detalii


Acoperirea carcasei pivoților și capacul din oțel


Vezi detalii


Piulițe cu flanșă și zincate, vaselină sintetică și inele metalice de etanșare


Vezi detalii


Cât de des se verifică sistemele de direcție și de suspensie?


Vezi detalii


Puteți conduce o mașină cu suspensia defectă?


Vezi detalii


Mașina dvs. și gropile


Vezi detalii