Skip Navigation

Selectează limba

Reparaţii auto pe care le puteţi face singur –
indiferent de nivelul de calificare

Dacă aveţi câteva unelte, un interes să faceţi o treabă bună și vă bucuraţi de o provocare, există destul de multe reparaţii auto pe care le puteţi face singur. Finalizarea cu succes a unei reparaţii vă va oferi un sentiment de realizare – și vă va economisi bani. Și nu sunteţi pe cont propriu, mii de oameni au fost deja inspiraţi de MOOG TV. Este locul perfect pentru a afla mai multe despre modul în care se efectuează lucrările obișnuite de reparaţii și întreţinere a mașinii. Am reunit unele reparaţii auto comune și le-am grupat ca lucrări de bază și mai avansate.

Reparaţii auto de bază:

  1. Schimbarea uleiului
     
    Uleiul este esenţial pentru lubrifierea uniformă a motorului. Totuși, acesta trebuie să fie schimbat în mod regulat (în conformitate cu recomandarea producătorului mașinii dvs., dar, de obicei, aproximativ la fiecare 10.000 km pentru un automobil pe benzină sau la fiecare 15.000 km pentru un automobil diesel) pentru a îndepărta contaminanţii, cum ar fi murdăria, uleiul oxidat și particulele metalice care se acumulează în timp. Este important să înlocuiţi filtrul de ulei în același timp (consultaţi secţiunea următoare) pentru a vă proteja și mai mult motorul.

  2. Schimbarea filtrelor
     
    Filtrele vă protejează motorul și habitaclul de contaminanţi și resturi. Curăţarea sau înlocuirea regulată a acestora este importantă deoarece un filtru înfundat sau deteriorat poate duce la pătrunderea particulelor nefiltrate în motor sau habitaclu, cu consecinţe potenţial grave.
    Cele patru tipuri principale de filtre sunt filtrele de combustibil, filtrele de ulei, filtrele de aer și filtrele de habitaclu. Pentru mai multe informaţii despre schimbarea filtrelor mașinii, citiţi blogul Champion.

  3. Înlocuirea bujiilor
     
    Bujiile pot dura până la 140.000 km, dar se pot defecta din cauza tensiunilor înalte permanente (de la 20.000 la 1.000.000 de volţi). Din fericire, sunt ușor de înlocuit.  Verificaţi manualul pentru intervalul de înlocuire recomandat.

  4. Înlocuirea ștergătoarelor de parbriz
     
    Chiar și lamelele ștergătoarelor de parbriz de înaltă calitate se pot deteriora din cauza factorilor de mediu, inclusiv lumina soarelui, uleiul, resturile din aer și umiditatea, ceea ce face ca experţii să recomande înlocuirea ștergătoarelor la fiecare 1-2 ani.

Reparaţii avansate

  1. Înlocuirea componentelor de cauciuc pe metal
     
    Înlocuirea componentelor de cauciuc pe metal, cum ar fi bucșele, poate necesita mult timp și poate fi dificilă. Bucșele sunt utilizate în diferite piese de suspensie și de direcţie, inclusiv braţele de suspensie, barele stabilizatoare, amortizoarele și lagărele de amortizoare, precum și suporturile motorului și transmisiei. Bucșele uzate permit contactul metal pe metal, exercitând presiune asupra pieselor conectate și, eventual, deteriorând componentele. Înlocuirea bucșelor poate părea cea mai simplă soluţie, dar acestea sunt adesea presate într-un manșon metalic, ceea ce le face dificil de îndepărtat. S-ar putea să vă fie mai ușor să înlocuiţi piesele din jurul bucșei, mai ales că o bucșă uzată poate indica faptul că piesele în sine sunt uzate. Dacă decideţi să înlocuiţi numai bucșele, este recomandat să utilizaţi unelte specifice, cum ar fi o presă hidraulică, pentru un rezultat precis și profesional. În plus, căutaţi bucșe poliuretanice, deoarece acestea sunt de obicei mai ieftine decât cele originale din cauciuc, plus că sunt mai rezistente la mediu, pentru o durată de viaţă mai lungă. 

  2. Schimbarea capetelor de bară
     
    Capetele de bară sunt formate din două părţi principale. Capătul interior de bară (cunoscut și sub numele de capătul interior al bieletei de direcţie) este atașat la cremaliera de direcţie, iar capătul exterior de bară este conectat la fuzeta de direcţie de pe fiecare roată din faţă. Unicul scop al barei de direcţie este de a conecta cei doi butuci de roată din faţă, astfel încât, atunci când șoferul rotește volanul, ambele roţi din faţă să se rotească la fel cu aceeași valoare. Barele de direcţie trebuie să fie suficient de flexibile pentru a gestiona direcţia și salturile roţilor și a vehiculului în timp ce se deplasează pe drum. De aceea, fiecare capăt de bară utilizează un design cu rotulă și soclu, astfel încât să poată vira în toate direcţiile, menţinând în același timp o conexiune solidă. Această articulaţie cu rotulă și soclu se uzează în timp, trebuind să fie înlocuită. Din fericire, este o lucrare relativ simplă pentru un mecanic calificat.

  3. Schimbarea braţelor triunghiulare
     
    Un braţ triunghiular se află în punctele de pivotare sau articulaţiile sistemului de suspensie. Capătul exterior este conectat la ansamblul roţii cu ajutorul unui pivot, iar capătul interior este fixat cu șuruburi de șasiu prin bucșe. Acest lucru permite braţului triunghiular să pivoteze pe măsură ce roata se ridică sau coboară. Majoritatea bucșelor braţului triunghiular sunt fabricate din cauciuc, nailon sau poliuretan, care se pot uza în timp datorită kilometrajului, variaţiilor de temperatură și altor factori de mediu. Dacă observaţi că trebuie să înlocuiţi bucșele braţului triunghiular, probabil că va fi mai ușor și mai rapid să înlocuiţi întregul braţ triunghiular. 

  4. Schimbarea braţelor de suspensie
     
    Braţele de suspensie pot fi găsite în suspensia faţă. Acestea conectează cadrul mașinii la fuzeta de direcţie, cu alte cuvinte ansamblul care ţine roata din faţă. Capătul conectat la cadrul mașinii utilizează bucșe de cauciuc flexibile, astfel încât braţul de suspensie să se poată balansa în sus și în jos pe măsură ce roţile din faţă se deplasează peste denivelări pe drum. Celălalt capăt al braţului de suspensie este o articulaţie sferică (a se vedea mai jos). Atunci când înlocuiţi un braţ de suspensie, merită să verificaţi dacă trebuie să înlocuiţi întreaga componentă sau doar bucșele uzate.


  5. Schimbarea pivoţilor
     
    Pivoţii conectează roţile din faţă ale mașinii la sistemul său de suspensie prin intermediul braţelor de suspensie sau al braţelor triunghiulare (a se vedea mai sus). Chiar dacă sunt proiectate să dureze peste 150.000 km, acestea se pot uza mai devreme datorită suportului greutăţii mașinii, deoarece se deplasează pe drumuri accidentate. Experţii recomandă înlocuirea ambilor pivoţi în același timp, deoarece, dacă unul dintre aceștia cedează, există șanse mari să nu dureze mult până când se va defecta și celălalt.


  6. Schimbarea bieletelor stabilizatoare
     
    O bieletă stabilizatoare oferă suport structural care vă protejează atunci când viraţi puternic. Fără o bieletă stabilizatoare (complet funcţională), veţi simţi ruliul mașinii pe măsură ce greutatea vehiculului se înclină spre partea exterioară a virajului. Bieleta stabilizatoare asigură o tracţiune adecvată pe toate cele patru pneuri prin redistribuirea greutăţii mașinii. Experţii vă recomandă să verificaţi bieleta stabilizatoare ori de câte ori efectuaţi o aliniere a roţilor sau orice lucrare la sistemul de suspensie.

 

 

Aveţi nevoie de mai mult sprijin în diagnosticarea problemelor de direcţie și de suspensie?

 

Mergeţi la Centrul de diagnosticare

 

Când aveţi îndoieli...

Dacă aveţi îndoieli cu privire la abilităţile dvs., chiar și după ce aţi verificat MOOG TV, cel mai bine este să lăsaţi treaba în seama experţilor. Înlocuirea unor piese necesită un nivel ridicat de cunoștinţe tehnice și echipamente specializate, iar instalarea incorectă a unei piese ar putea avea consecinţe grave asupra stabilităţii mașinii sau asupra siguranţei dvs.

 

 

Conţinutul acestei secţiuni are exclusiv rol informativ și de divertisment și nu trebuie să înlocuiască sfaturile profesionale ale unui tehnician sau mecanic autorizat. Vă recomandăm să consultaţi un tehnician sau mecanic autorizat dacă aveţi anumite întrebări sau neclarităţi cu privire la oricare dintre subiectele acoperite aici. Nu vom fi răspunzători în niciun caz pentru eventuale pagube sau pierderi apărute ca urmare a aplicării informaţiilor din orice conţinut.

ARTICOLE ASOCIATE


Ce sunt bucșele auto într-o mașină?


Vezi detalii


Motivele și modul de înlocuire a pivotului


Vezi detalii


Șapte motive pentru a vizita un mecanic


Vezi detalii


Cât de des se verifică sistemele de direcție și de suspensie?


Vezi detalii


Cât costă repararea suspensiei mașinii


Vezi detalii


Obiceiuri de conducere nesănătoase la care trebuie să renunțați


Vezi detalii


Puteți conduce o mașină cu suspensia defectă?


Vezi detalii


Semne frecvente ale problemelor de suspensie


Vezi detalii