Skip Navigation

Selectează limba

Unghiul de cădere, unghiul de fugă și convergenţa pe o pistă ovală

În calitate de NASCAR® Insider, aţi văzut deja cum sunt verificate pneurile și roţile mașinilor de curse NASCAR® după fiecare cursă. Aceste verificări includ asigurarea faptului că roţile sunt aliniate în mod consecvent între ele și optimizate pentru un contact maxim cu suprafaţa drumului.

Cu toate acestea, există unele diferenţe între modul în care roţile trebuie să fie orientate (de exemplu, unghi de cădere, unghi de fugă și convergenţă) pentru mașina dvs. personală și pentru o mașină de curse NASCAR®. De fapt, aceste diferenţe merg cu un pas mai departe în NASCAR®, pe măsură ce orientarea roţilor se schimbă în funcţie de tipul de pistă pe care are loc cursa.

Secretele pistei NASCAR®

Înainte de a merge mai departe, vă reamintim pe scurt ce înseamnă unghiul de cădere, unghiul de fugă și convergenţa:

  • Unghi de cădere: unghiul de cădere negativ ajută la creșterea aderenţei, în special în timpul virajelor bruște. Unghiul de cădere zero uzează pneurile mai uniform, dar nu funcţionează la fel de bine în viraje.
  • Unghi de fugă: unghiul de fugă pozitiv ajută la stabilizarea vehiculului la viteze mari, crescând înclinarea pneurilor în viraje și sporind eforturile de direcţie.
  • Convergenţă: Convergenţa negativă sau spre exterior crește capacitatea de virare, cu roata interioară înclinată mai agresiv în viraj. Raza de bracare mai mică a roţii interioare trage vehiculul în viraj. Cu toate acestea, acest lucru scade stabilitatea în linie dreaptă. Convergenţa pozitivă sau spre exterior este ideală pentru condusul îndelungat în linie dreaptă, cu câteva viraje sau cu viraje ușoare.

Cursă pe pistă ovală

Conducerea pe o pistă ovală este diferită de orice altă pistă NASCAR® (sau pe drum în mașina personală). Pentru început, șoferul virează întotdeauna în aceeași direcţie, în loc să poată vira la stânga și la dreapta, ceea ce are un impact imediat asupra modului în care trebuie să aliniaţi roţile pentru cursă.

Într-o cursă pe o pistă ovală NASCAR®, mașinile de curse fac doar viraje la stânga. Acest lucru înseamnă că roţile din dreapta sunt întotdeauna pe partea exterioară a unui viraj, astfel încât mecanicii NASCAR® folosesc un unghi de cădere negativ pe acestea. Roţile din stânga se află în interiorul virajului, astfel încât acestea folosesc un unghi de cădere pozitiv. Combinaţia de unghiuri de cădere pozitiv și negativ oferă soluţia ideală de viraj pentru o pistă ovală, maximizând viteza de viraj și optimizând aderenţa și stabilitatea în viraj.

Următorul aspect care trebuie luat în considerare este mărimea unghiului utilizat. Acesta depinde de câţiva factori diferiţi, cum ar fi dacă pista este înclinată (adică înclinată spre interior în viraje) și poate fi dificil să se găsească echilibrul corect.

Pentru a folosi Euro NASCAR® Oval World Challenge ca un exemplu, pista din Tours este înclinată la un unghi de 9°, astfel încât mașinile de curse nu au nevoie de prea mult unghi de cădere. Cu toate acestea, găsirea unghiului de cădere potrivit este o provocare. Dacă este prea mic, șoferul nu va beneficia de pe urma diferitelor raze de virare de la roţile din stânga și din dreapta. Dacă este prea mare, iar șoferul nu va avea aceeași aderenţă atunci când conduce în linie dreaptă, reducând acceleraţia și puterea de frânare atunci când mașina nu virează. De asemenea, unghiul de cădere excesiv uzează și marginile inferioare ale pneurilor mașinilor de curse atunci când conduceţi în linie dreaptă, ceea ce poate provoca explozia acestora.

Deci, este mai bine să fii precaut în legătură cu unghiul de cădere sau să nu-ţi faci griji? Vom vedea în NASCAR® Oval World Challenge din Tours pe 30 iunie și 1 iulie. Sunteţi gata de aventură?

NASCAR® Insiders

Continuaţi călătoria cu NASCAR® Insiders.

Descoperiţi universul NASCAR® Insiders și obţineţi informaţii din interior pentru a vedea în exclusivitate conţinutul din culise, interviuri interesante cu legendele și vizionarii NASCAR® și multe altele. Detalii aici.

ARTICOLE ASOCIATE


NASCAR explicat


Vezi detalii


Compararea principiilor de direcţie: mașini și biciclete


Vezi detalii


Descoperiţi ce este, motivul și modalitatea de aliniere a mașinii


Vezi detalii


Piuliţe cu flanșă și zincate, vaselină sintetică și inele metalice de etanșare


Vezi detalii