Skip Navigation

Selectează limba

Ghid ușor:
motivul și
modul de înlocuire a pivotului

Defecţiunea pivotului nu este o problemă frecventă, dar poate fi rezultatul anilor de condus pe suprafeţe de drum denivelate. Un pivot defect poate fi cauza unui zgomot misterios de ciocnire sau a direcţiei în derivă. Și odată ce sunt uzaţi, vă vor afecta grav direcţia și suspensia. În cazul în care un pivot se defectează complet, aceasta poate duce chiar la desprinderea dramatică a roţii de mașină. Un gând înfricoșător! Dar ce sunt pivoţii și când trebuie înlocuiţi?

ball-joint-diagram

 Sarcina unui pivot

Pivoţii conectează roţile mașinii la sistemul de suspensie și le permit să se mişte împreună. După cum sugerează numele, aceste ansambluri bilă-lagăr inteligente acţionează ca un pivot, similar cu articulaţia șoldului din corpul uman. Pivoţii sunt realizaţi dintr-un bolţ cu bilă şi un lagăr care se potrivesc perfect în interiorul unei carcase lubrifiate. Acestea conectează braţul de suspensie la fuzete și permit o mișcare lină și fermă în suspensie. Suspensia frontală a majorităţii mașinilor are cel puţin pivoţi inferiori și, în unele cazuri, și superiori.

De ce să înlocuiţi pivoţii?

Pivoţii se deteriorează dacă murdăria, pietrișul și impurităţile pătrund în interior sau dacă se scurge vaselina, ceea ce duce la o lipsă de lubrifiere. În plus, rugina și uzura generală deteriorează, de asemenea, aceste piese de suspensie. Efectele acestei deteriorări sunt jocul excesiv și slăbirea (dincolo de specificaţiile producătorului). În timp ce pivoţii sănătoși permit o mișcare lină dintr-o parte în alta, aceștia nu trebuie să oscileze sau să sară în sus și în jos. Aceasta este o indicaţie clară că trebuie să aveţi în vedere înlocuirea pivotului.

Pivot nou Pivot uzat Pivot uzat


Atenţie la aceste simptome ale pivoţilor uzaţi:

  • zdrăngănit, lovituri puternice, în special atunci când treceţi peste denivelări
  • scârţâit când se mișcă suspensia
  • deviere în lateral
  • direcţie instabilă sau slăbită
  • uzură pe diagonală neuniformă sau prematură a pneurilor

Cum să verificaţi pivoţii

Dacă suspectaţi uzura pivotului, mașina trebuie inspectată cât mai curând posibil. Înlocuirea pivoţilor nu este simplă, deoarece aceștia pot fi foarte dificil de accesat și instalat – în special cei vechi și ruginiţi. La unele mașini, pivotul este integrat în braţul de suspensie. Dacă nu sunteţi familiarizaţi cu ansamblul suspensie și roată, cel mai bine este să vizitaţi un atelier pentru o verificare profesională.

Durata de viaţă a unui pivot

Deoarece pivoţii pot ţine mult timp, aceștia sunt adesea uitaţi! Dar aceștia se uzează într-adevăr și nu vor ţine, de obicei, cât vehiculul. Reţineţi că aceștia lucrează din greu pe drumuri accidentate și virajate, astfel încât depinde de kilometrajul vehiculului și de condiţiile la care au fost expuși.

Veţi observa că pivoţii de pe fiecare parte a mașinii tind să aibă o uzură similară, ceea ce înseamnă că este obișnuit ca aceștia să fie înlocuiţi în seturi sau perechi.

Unii pivoţi ţin mai mult?

Da! Nu toţi pivoţii sunt creaţi în mod egal. Piesele fabricate din materiale de calitate superioară, cu un design inovator, au o rezistenţă și o durabilitate mai mare. Pivoţii MOOG sunt realizaţi din materiale superioare care pot face faţă mai bine temperaturilor ridicate, murdăriei și abraziunii. Carcasele sunt forjate dintr-un singur bloc de oţel aliat cu granulaţie fină pentru o rezistenţă mai mare.

SFAT: Piesele de pivoţi fabricate din oţel de calitate inferioară sau care utilizează un tratament termic inferior pot reduce preţul, dar pot reduce și durata de viaţă a piesei cu până la 50%.

Pivoţii joacă un rol major în direcţia și suspensia mașinilor și pot ţine mult timp. Cu toate acestea, conducerea cu pivoţi necorespunzători poate provoca daune majore, iar defectarea totală a pivotului poate fi fatală. Dacă aveţi nelămuriri cu privire la starea pivoţilor într-o mașină, atunci discutaţi cu un atelier despre piese de schimb de bună calitate.

Descoperiţi piese durabile și instrumente de rezolvare a problemelor care facilitează înlocuirea articulaţiilor sferice.

Vezi detalii

ARTICOLE ASOCIATE


Șapte motive pentru a vizita un mecanic


Vezi detalii


Cât costă repararea suspensiei mașinii


Vezi detalii


Cum funcţionează un sistem de direcţie al mașinii: ghid ușor

492988150
Vezi detalii