Skip Navigation

Selectează limba

Semne frecvente ale problemelor de suspensie

Sistemul de suspensie lucrează intens pentru a asigura confortul la volan, atenuând denivelările de pe șosea și asigurând tracţiune prin menţinerea roţilor pe sol cât mai mult posibil.

Dar cum vă daţi seama dacă e ceva în neregulă cu suspensia? Iată câteva semne frecvente ale problemelor cu suspensia.

Tragerea într-o parte în timpul condusului

Dacă observaţi că mașina trage într-o parte sau în alta în timp ce conduceţi, problema este legată de pneuri, amortizoare sau frâne.

Pneurile trebuie să fie aliniate cu precizie (de exemplu, unghiul de fugă, unghiul de cădere și convergenţa roţilor) pentru a asigura o călătorie lină. Aruncaţi o privire la benzile de rulare ale pneurilor pentru a vedea dacă acestea se uzează uniform și verificaţi dacă pneurile sunt umflate corect, deoarece pneurile umflate excesiv sau insuficient vă pot afecta stabilitatea în timpul condusului.

Dacă problema persistă după ce aţi verificat pneurile, aruncaţi o privire la sistemul de suspensie. Puteţi observa semne de uzură sau deteriorare a amortizoarelor, pivoţilor sau braţelor de suspensie? Dacă nu sunteţi siguri ce căutaţi, cel mai bine este să discutaţi cu un mecanic calificat, deoarece problemele de suspensie pot avea implicaţii grave pentru siguranţă.

Se simte fiecare denivelare

Unul dintre rolurile principale ale sistemului de suspensie este de a netezi denivelările de pe drum. Dacă începeţi să simţiţi fiecare denivelare de pe drum, este un semn clar că există o problemă cu amortizoarele care trebuie verificate.

O verificare ușoară este testul de salt. Pur și simplu lăsaţi-vă cu toată greutatea pe capota mașinii. Ridicaţi-vă și număraţi de câte ori saltă mașina. Dacă aceasta saltă de mai mult de trei ori, atunci există o problemă cu amortizoarele.

Un test alternativ depinde de faptul dacă mașina dvs. are amortizoare clasice sau tip MacPherson. Dacă mașina dvs. are amortizoare, căutaţi scurgeri de lichid care ajută la atenuarea salturilor. Iar dacă mașina are amortizoare MacPherson, ascultaţi dacă se produce un ciocănit când conduceţi peste denivelări.

Un colţ se află mai jos

Dacă observaţi că un colţ al mașinii dvs. pare să fie mult mai jos decât celelalte, există șanse mari să aveţi un arc uzat sau deteriorat. De asemenea, este posibil să observaţi un zgomot de lovire pe măsură ce conduceţi peste denivelări sau o groapă adâncă.

Pentru a verifica acest lucru, mai întâi asiguraţi-vă că pneurile sunt umflate corect și în mod egal. Dacă un colţ pare să fie în continuare mai jos, împingeţi cu forţă în jos pe portbagajul mașinii și ascultaţi cum reacţionează suspensia. O trosnitură sau un scrâșnet va confirma că trebuie să verificaţi suspensia la un mecanic.

Plonjare în faţă, ruliu și/sau lăsare în spate

Mașina dvs.:

  • Se lasă în faţă (adică se înclină înainte) când frânaţi?
  • Are ruliu în lateral (adică se apleacă dintr-o parte în alta) atunci când viraţi?
  • Se lasă în spate (adică se înclină în spate) atunci când acceleraţi?

Dacă aţi răspuns afirmativ la cel puţin una dintre aceste întrebări, este posibil să existe o problemă cu amortizoarele. Puteţi verifica cu ușurinţă acest lucru utilizând testul de salt (a se vedea mai sus). Dacă există o problemă cu amortizoarele, se recomandă să duceţi mașina la un mecanic cât mai curând posibil, deoarece este periculos să conduceţi cu amortizoare uzate sau rupte.

Dificultate la virare

Atunci când devine dificil să viraţi, în special atunci când conduceţi la viteze mici, înseamnă că ar putea exista o problemă la sistemele de suspensie sau de direcţie. Ar putea fi un nivel scăzut de lichid de servodirecţie, o pompă de servodirecţie defectă, o cremalieră de servodirecţie sau bucșe uzate ale braţului de suspensie.

Din cauza pericolului de a conduce atunci când direcţia nu funcţionează corect, cel mai bine este să solicitaţi mecanicului să verifice acest lucru cât mai curând posibil.

Amortizoare uleioase

Experţii recomandă efectuarea unei verificări vizuale a sistemului de suspensie la intervale regulate. Dacă observaţi că amortizoarele dvs. au un aspect unsuros sau uleios, există o mare probabilitate ca acestea să aibă scurgeri de lichid. Acest lucru înseamnă că nu vor funcţiona optim atunci când aveţi nevoie de ele, așa că este o idee bună să le verificaţi la un mecanic.

Vă prezentăm MOOG TV

Dacă intenţionaţi să verificaţi sistemul de suspensie, să efectuaţi unele lucrări de întreţinere sau să înlocuiţi unele componente, apelaţi la MOOG TV. Cu o mulţime de informaţii utile, sfaturi interesante și tutoriale video clare, MOOG TV este locul ideal pentru a afla mai multe despre îngrijirea mașinii.

Vizitaţi MOOG TV

 

Conţinutul acestei secţiuni are exclusiv rol informativ și de divertisment și nu trebuie să înlocuiască sfaturile profesionale ale unui tehnician sau mecanic autorizat. Vă recomandăm să consultaţi un tehnician sau mecanic autorizat dacă aveţi anumite întrebări sau neclarităţi cu privire la oricare dintre subiectele acoperite aici. Nu vom fi răspunzători în niciun caz pentru eventuale pagube sau pierderi apărute ca urmare a aplicării informaţiilor din orice conţinut.

Subiecte similare
se încarcă