Skip Navigation

Selectează limba

Cât ţin rulmenţii de roată?

Rulmenţii de roată sunt piese cu întreţinere redusă, dar asta nu înseamnă că ţin la nesfârșit. Deci, ce face de fapt un rulment de roată? Cât ţine? Și cum puteţi ajuta la prelungirea duratei sale de viaţă?

Ce este un rulment de roată? Și ce face într-o mașină?

Un rulment de roată este o parte esenţială a ansamblului de roată care conectează roata și puntea. Este un set de bile de oţel (rulmenţi cu bile) sau conuri (rulmenţi conici), ţinute împreună de un inel metalic. Permite roţii să se rotească fără probleme, cu un minim de frecare. Rulmenţii de roată sunt componente critice de siguranţă concepute pentru a susţine sarcinile radiale și axiale cauzate de gravitaţie, acceleraţie, forţele de frânare și virare, şi ei trebuie înlocuiţi atunci când nu mai funcţionează corect.

Cât ţine un rulment de roată?

Rulmenţii de roată au o durată medie de viaţă de 136.000-160.000 km (aproximativ 85.000-100.000 mile). Aceasta este doar o regulă generală, totuși, durata de viaţă reală a unui rulment de roată depinde de calitatea rulmentului de roată și de condiţiile de funcţionare.

De ce se defectează rulmenţii de roată?

Principalele motive pentru care un rulment de roată se defectează sunt:

  • Instalare defectuoasă – uneltele necorespunzătoare, cum ar fi un ciocan sau un pistol pneumatic, pot provoca deteriorarea exterioară și/sau interioară a rulmentului de roată, provocând defectarea prematură a rulmentului de roată.  De asemenea, reutilizarea accesoriilor vechi, cum ar fi șuruburi, piuliţe, inele de siguranţă, splinturi, garnituri,… în loc să le înlocuiţi cu unele noi poate face ca rulmentul de roată să funcţioneze în condiţii anormale sau nesigure, sporind uzura rulmentului de roată și riscul unui accident de mașină.
  • Deteriorarea din cauza impactului sau calitatea necorespunzătoare a drumului – orice impact cauzat de conducerea printr-o groapă, de trecerea peste denivelări de viteză sau de lovirea bordurii poate deteriora un rulment de roată și pot reduce durata de viaţă a acestuia.
  • Rulment de roată de calitate necorespunzătoare – un rulment de roată este supus în mod continuu unei presiuni enorme. Rulmenţii de roată fabricaţi din materiale de calitate inferioară pot avea un tratament termic necorespunzător, având drept rezultat uzura prematură și defectarea.
  • Condiţii de conducere – conducerea prin apă adâncă sau noroi poate duce la defectarea rulmenţilor de roată. Apa, noroiul sau alţi contaminanţi, cum ar fi praful sau sarea de pe drum, ar putea trece de garnituri și ar putea intra în rulment, contaminând vaselina și uzând rulmenţii.
  • Modificări ale mașinii – montarea jantelor mai mari sau mai largi, a pneurilor cu flancuri mai mici, a amortizoarelor și arcurilor de suspensie mai rigide determină sarcini mai mari pe rulmentul de roată și poate accelera uzura. Alegeţi jante, pneuri, amortizoare și arcuri care sunt specificate de producătorul mașinii pentru a minimiza impactul asupra longevităţii rulmenţilor roţilor.

Care sunt simptomele rulmenţilor de roată necorespunzători

Simptomele rulmenţilor de roată necorespunzători includ:

  1. Zgomot:
    • Un zumzăit, scrâșnet sau scârţâit care crește la acceleraţie sau în viraje.
    • Un zgomot puternic și constant de șuierat sau frecare atunci când vehiculul este în mișcare.
    • Zornăit atunci când conduceţi pe suprafeţe denivelate ale drumului.
  2. Slăbire, joc excesiv în volan (direcţie instabilă);
  3. Vibraţii ale volanului care se modifică odată cu viteza vehiculului sau pe măsură ce vehiculul virează;
  4. Defecţiune ABS. Problemele sistemului ABS pot fi legate de defectarea senzorului ABS care este integrat în rulmentul de roată.

Care sunt riscurile conducerii cu rulmenţi de roată necorespunzători?

Este foarte rar ca rulmenţii de roată să se defecteze imediat și complet după ce observaţi primul (primele) simptom. 

Acestea fiind spuse, cel mai bine este să evitaţi să conduceţi cu un rulment de roată uzat pentru orice perioadă de timp. După cum am văzut deja, rulmentul de roată este esenţial pentru conectarea roţii la mașină, iar orice slăbiciune în acest sens ar putea avea consecinţe grave pentru puntea motoare și ansamblul de direcţie, precum și pentru siguranţa dvs.

Înlocuirea rulmenţilor de roată

În ciuda faptului că rulmenţii de roată moderni sunt mai ușor de instalat decât generaţiile anterioare, instalarea corectă, utilizarea uneltelor adecvate și respectarea valorilor de cuplu specificate sunt încă esenţiale pentru performanţă, durabilitate și siguranţă maxime. Prin urmare, vă recomandăm să montaţi rulmenţii de roată la un mecanic profesionist, care dispune de abilităţile și uneltele necesare pentru a face acest lucru.  

Piese de schimb de calitate

Atunci când înlocuiţi rulmenţii de roată, este esenţial să căutaţi piese de înaltă calitate. MOOG oferă o gamă completă de rulmenţi de roată ușor de instalat, de calitate premium, de lungă durată, proiectaţi, fabricaţi, testaţi și validaţi conform standardelor OEM pentru performanţă maximă și durabilitate.
Exploraţi întreaga gamă de produse MOOG sau
Descoperiţi sfaturi tehnice despre rulmenţii de roată.

 

Conţinutul acestei secţiuni are exclusiv rol informativ și de divertisment și nu trebuie să înlocuiască sfaturile profesionale ale unui tehnician sau mecanic autorizat. Vă recomandăm să consultaţi un tehnician sau mecanic autorizat dacă aveţi anumite întrebări sau neclarităţi cu privire la oricare dintre subiectele acoperite aici. Nu vom fi răspunzători în niciun caz pentru eventuale pagube sau pierderi apărute ca urmare a aplicării informaţiilor din orice conţinut.

ARTICOLE ASOCIATE


Cât costă repararea suspensiei mașinii


Vezi detalii


Cât de des se verifică sistemele de direcţie și de suspensie?


Vezi detalii


Șapte motive pentru a vizita un mecanic


Vezi detalii