Skip Navigation

Selectează limba

ghid ușor pentru mașină: cum funcţionează un sistem de direcţie

De ce unele mașini răspund atât de bine la comenzile șoferului? Manevrarea excelentă vă face să vă simţiţi în siguranţă și în control – și face deviaţiile cauzate de panică și corecţiile de direcţie să fie cât mai eficiente posibil. Cea mai ușoară atingere a volanului ar trebui să direcţioneze sistemul de direcţie fără efort și cu precizie. Pe lângă o suspensie bine concepută, este nevoie de un sistem de direcţie și piese de direcţie de bună calitate pentru a obţine o manevrare excelentă. Dacă doriţi să cunoașteţi anatomia unui sistem de direcţie și modul în care acesta susţine manevrarea, menţinerea drumului și capacitatea de condus, iată o prezentare generală ușoară.

Funcţia unui sistem de direcţie

Când rotiţi volanul, mașina răspunde. Dar cum vă oferă acest sistem de direcţie al mașinilor un traseu lin în faţă? Un grup de piese numite sistem de direcţie transmite mișcarea volanului în jos pe arborele de direcţie pentru a deplasa roţile spre stânga și spre dreapta – deși roţile mașinii nu se rotesc în același unghi.

Popularul sistem de direcţie cu cremalieră și pinion 

În majoritatea mașinilor, camioanelor mici și SUV-urilor de pe drumurile de astăzi, există un sistem de direcţie cu cremalieră și pinion. Aceasta transformă mișcarea de rotaţie a volanului în mișcare liniară care întoarce roţile și vă ghidează calea. Sistemul implică un angrenaj circular (pinionul de direcţie) care blochează dinţii pe o bară (cremaliera). De asemenea, transformă rotaţiile mari ale volanului în rotaţii mici și precise ale roţilor, oferind o senzaţie solidă și directă direcţiei.

Rack and pinion steering system

Cum afectează servodirecţia cremaliera și pinionul?

Probabil că, dacă șofaţi, sunteţi obișnuiţi cu servodirecţia. Mașinile contemporane și, în special, camioanele și vehiculele utilitare au o funcţie de sistem de servodirecţie – numită și direcţie asistată. Acest lucru oferă energie suplimentară (hidraulică sau electrică) pentru a ajuta la rotirea roţilor și înseamnă că parcarea și manevrarea necesită mai puţin efort decât cu o forţă manuală simplă. Sistemul de direcţie cu cremalieră și pinion este ușor diferit cu servodirecţie, cu o pompă acţionată de motor sau un motor electric pentru a ajuta ansamblul de direcţie.

Ușurinţa este prin urmare singurul beneficiu al servodirecţie? Sistemul vă permite să aveţi direcţie la viteze mai mari și înseamnă că trebuie să rotiţi volanul mai puţin pentru a roti roţile mai mult (mai puţine rotiri ale volanului de la un opritor la altul). Prin urmare, îmbunătăţește timpii de răspuns și face direcţia și mai precisă. Cu astfel de drumuri aglomerate și ambuteiaje, acest lucru înseamnă că șoferii pot efectua manevre mai sigure în imediata apropiere a altor vehicule. Menţinerea unui control strict la toate vitezele, în orice condiţii și în situaţii critice, va ajuta la evitarea accidentelor. 

Care sunt componentele sistemului de direcţie al mașinilor?

Indiferent de marca și modelul unei mașini, piesele de calitate ale sistemului de direcţie contribuie la o călătorie impecabilă. Piesele premium de direcţie fabricate de MOOG includ bielete axiale de direcţie, capete de bară, bielete de direcţie, braţe centrale, kituri de burdufuri cremalieră de direcţie, ansambluri bielete de direcţie și rulmenţi de roţi.

The components of the steering system

Aceste componente de direcţie sunt robuste și suficient de rezistente la uzură pentru a oferi atât rezistenţă, cât și durabilitate. Alegerea pieselor care îndeplinesc specificaţiile producătorului OE înseamnă că întregul ansamblu va fi receptiv și de lungă durată.

Revenirea direcţiei pe patru roţi

Dincolo de pivotarea roţilor din faţă, unele mașini au un sistem de direcţie care le afectează pe toate cele patru roţi. Acest lucru a fost în mod tradiţional exclusiv pentru modele sportive sau de lux, dar există o tendinţă în creștere spre caracteristică în mașini mai accesibile.

O unitate de comandă a direcţiei pe patru roţi stă în spatele punţii spate a mașinii și afectează roţile din spate, după cum este necesar. Roţile mașinilor se rotesc în direcţii opuse la viteze mici, dar la viteze mari, rotirea tuturor celor patru roţi în mod concertat ajută la menţinerea stabilităţii și la prevenirea derapării.

Four wheel steering

Având o direcţie pe patru roţi extrem de tehnică înseamnă o mai bună manevrare, deoarece direcţia este monitorizată și în situaţii de urgenţă, mașina reacţionează cu răspunsul optim. Acest tip de sistem de direcţie începe să apară pe Infiniti, Renault, Honda, Nissan, Mazda și alte mărci pentru a oferi șoferilor niveluri noi de manevrabilitate și de reacţie și pentru a ne menţine în siguranţă pe șosele. 

ARTICOLE ASOCIATE


Verificarea roilor după cursă


Vezi detalii


Verificarea completă a ansamblului faţă


Vezi detalii


Cât de des se verifică sistemele de direcţie și de suspensie?


Vezi detalii


Variaţia paralelismului: tot ce trebuie să știţi


Vezi detalii


Descoperiţi ce este, motivul și modalitatea de aliniere a mașinii


Vezi detalii


Obiceiuri de conducere nesănătoase la care trebuie să renunţaţi


Vezi detalii