Skip Navigation

Selectează limba

Puteţi conduce o mașină cu suspensie deteriorată?

Conducerea unei mașini cu un sistem de suspensie defect sau deteriorat este ca mersul pe jos cu un picior rupt. Se va simţi dezechilibrat și instabil, ceea ce vă poate face să pierdeţi controlul asupra mașinii sau mai rău.

Sistemul dvs. de suspensie oferă confort la deplasare prin netezirea denivelărilor de pe drum și asigură tracţiune, menţinând roţile pe sol cât mai mult posibil. În timp, anumite părţi ale suspensiei dvs. se pot uza sau rupe complet. Dacă se întâmplă acest lucru, mai este sigur să conduceţi mașina?

În general, piesele deteriorate sau uzate vor trebui reparate sau înlocuite înainte ca mașina dvs. să fie condusă. Cu toate acestea, acest lucru poate varia în funcţie de partea care este defectă.

Pot conduce cu un amortizor tip MacPherson deteriorat?

Nu, trebuie reparat cât mai curând posibil.

Un amortizor tip MacPherson funcţionează prin absorbţia saltului mașinii care trece peste denivelări în drum. Amortizoarele tip MacPherson de pe partea frontală a vehiculului dvs. sunt, de asemenea, cruciale pentru direcţie și aliniere. Conducerea cu un amortizor tip MacPherson rupt va fi extrem de incomodă pentru dvs. și pasagerii dvs. și este nesigură în caz de urgenţă. De asemenea, poate deteriora alte componente din mașină.

Pot conduce cu arcuri deteriorate?

Nu, nu este recomandat.

Un arc deteriorat sau obosit poate provoca lăsarea maşinii și zgomot și poate afecta unghiurile de aliniere. Deși poţi conduce în continuare, călătoria va fi dificilă, iar mașina va fi dificil de controlat în caz de urgenţă. În plus, denivelările ar putea deteriora alte piese ale mașinii. În cazul în care arcurile au obosit atât de mult încât caroseria mașinii se sprijină pe unul sau mai multe pneuri, nu este sigur să conduceţi mașina mai departe, deoarece pneul s-ar putea dezintegra în orice moment din cauza contactului.

Pot conduce cu braţele de suspensie deteriorate?

Da. Totuși trebuie să aveţi mai multă grijă.

Braţele de suspensie permit suspensiei să pivoteze pe bucșe pentru articularea silenţioasă a braţelor pe măsură ce se mișcă. Acestea sunt conectate la şasiu și găzduiesc pivoţii. Braţele de suspensie pot fi deteriorate atunci când conduceţi peste gropi sau în caz de accident. Braţele de suspensie îndoite pot afecta alinierea mașinii, provocând probleme de manevrabilitate și uzură suplimentară a pneurilor.

Pot conduce cu arborele de transmisie deteriorat?

Nu. Trebuie verificat imediat ce observaţi simptome.

Găsit în mod obișnuit la mașinile cu tracţiune pe spate, arborele de transmisie transmite cuplul de la motor la roţi. Acestea sunt o componentă foarte precis echilibrată și cântărită, deoarece se rotesc la valori mari de viteză și cuplu pentru a roti roţile. Dacă există o problemă cu arborele de transmisie, vor exista vibraţii intense și zgomote anormale de sub mașină. Oricare dintre aceste simptome trebuie verificat de un mecanic autorizat cât mai curând posibil, deoarece un arbore de transmisie deteriorat ar putea duce la uzură accelerată a altor componente ale suspensiei și ale trenului de rulare, provocând daune suplimentare.

Pot conduce cu o bară antiruliu deteriorată?

Da. Deși, preferabil nu pentru mult timp.

Există foarte puţine componente în sistemul de suspensie pe care le puteţi lăsa în pace în siguranţă pentru un timp după ce se rup sau se defectează. O bară antiruliu este una dintre acestea. O bară antiruliu ruptă permite un ruliu mai mare al mașinii în viraje, dar este sigură atâta timp cât toate cele patru roţi rămân pe sol. Cu toate acestea, o bară antiruliu deteriorată înseamnă că este mai dificil să faceţi viraje bruște, de exemplu manevre de urgenţă, astfel încât va trebui să conduceţi mai lent decât în mod normal până când bara antiruliu este înlocuită.

Pot conduce cu o pană de cauciuc?

Nu. Schimbaţi-l cât mai curând posibil.

Ca parte a sistemului de suspensie, pneurile pot fi deteriorate de suprafaţa drumului. Pe lângă faptul că vă poate distruge roata, condusul cu o pană de cauciuc poate face dificilă oprirea rapidă în caz de urgenţă, iar mașina dvs. ar putea trage brusc într-o parte sau ar putea face virarea dificilă.

Pot conduce cu o roată deteriorată?

Nu. Mașina dvs. nu se deplasează deloc când se defectează o roată.

Deși este posibil să conduceţi cu o roată fisurată, nu este recomandat. Acest lucru se datorează faptului că o fisură s-ar putea transforma într-o rupere completă în orice secundă, ceea ce ar duce la o defecţiune catastrofală și la un posibil accident.

Pot conduce cu un amortizor deteriorat?

Da. Deși nu va fi o călătorie confortabilă.

Un amortizor rupt va face mașina să sară în toate părţile, şi va cauza ruliu, lăsare în spate și plonjare în faţă excesive. Cu alte cuvinte, nu va fi confortabil. În plus, mașina va fi mai greu de controlat, în special la viteze mari. Din acest motiv, nu trebuie să conduceţi niciodată o mașină cu amortizorul defect la viteze mari și să evitaţi virajele bruște și opririle bruște.

Pot conduce cu o timonerie de direcţie deteriorată?

Nu, reparaţi-o cât mai curând posibil.

O mașină cu o timonerie de direcţie ruptă (de exemplu, un capăt de bară sau o bieletă de direcţie) nu poate fi sigură pentru a vira atunci când doriţi. Este extrem de periculos cu o timonerie de direcţie ruptă.

Pot conduce cu servodirecţie defectă?

Da. Deși va funcţiona lent.

Când servodirecţia se defectează, este încă posibil să conduceţi. Cu toate acestea, va fi nevoie de mult efort, în special când viraţi. Pentru confortul dvs. la condus, este recomandat să vă reparaţi rapid servodirecţia.

Sisteme de suspensie

Sistemul de suspensie este complex și fiecare piesă trebuie să funcţioneze corect pentru a asigura o călătorie lină și sigură pentru dvs. și pasagerii dvs. Orice piesă ruptă sau deteriorată poate avea un impact negativ asupra manevrării, direcţiei sau frânării mașinii - ceea ce face periculoasă conducerea acesteia.

Aflaţi mai multe cu MOOG TV

Plin de informaţii utile, sfaturi utile și instrucţiuni clare, MOOG TV este locul ideal pentru a afla mai multe despre sistemul de suspensie, inclusiv cum să înlocuiţi componentele individuale.

Accesaţi MOOG TV

 

Vă interesează să vă diagnosticaţi propriile probleme de direcţie și de suspensie ale mașinii? Aruncaţi o privire la centrul nostru de diagnosticare.

Vizitaţi centrul de diagnosticare

 

 

 

Conţinutul acestei secţiuni are exclusiv rol informativ și de divertisment și nu trebuie să înlocuiască sfaturile profesionale ale unui tehnician sau mecanic autorizat. Vă recomandăm să consultaţi un tehnician sau mecanic autorizat dacă aveţi anumite întrebări sau neclarităţi cu privire la oricare dintre subiectele acoperite aici. Nu vom fi răspunzători în niciun caz pentru eventuale pagube sau pierderi apărute ca urmare a aplicării informaţiilor din orice conţinut.

ARTICOLE ASOCIATE


Șapte motive pentru a vizita un mecanic


Vezi detalii


Cât costă repararea suspensiei mașinii


Vezi detalii


Descoperiţi ce este, motivul și modalitatea de aliniere a mașinii


Vezi detalii