Skip Navigation

Selectează limba

Tot
ce trebuie să știţi despre variaţia paralelismului

Simplu spus, variaţia paralelismului este atunci când roţile se orientează singure, fără nicio intervenţie din partea dvs. (a șoferului) sau a volanului.

Cum este posibil acest lucru? Simplu: conducerea peste denivelările drumului poate împinge roţile în sus, determinându-le să schimbe direcţia. Variaţia excesivă a paralelismului poate crește uzura pneurilor și poate îngreuna controlul mașinii pe drumuri accidentate. Care este legătura dintre variaţia paralelismului și NASCAR®? Fiecare viraj al circuitului de curse este dotat cu o bordură, care este ușor ridicată în raport cu pista pentru a crea o denivelare care afectează direcţia. Atunci când urmează trasa ideală, o mașină de curse va trece peste această bordură în fiecare viraj, ceea ce face variaţia paralelismului un element important de luat în considerare.

Variaţia paralelismului și mașina dvs.

Este imposibil să eliminaţi complet variaţia paralelismului. În schimb, suspensia faţă și elementele de direcţie ale majorităţii mașinilor moderne sunt concepute pentru a reduce în mod semnificativ impactul acesteia. Aceasta înseamnă că dacă dvs. (sau mecanicul dvs.) efectuaţi orice lucrare la suspensia dvs., trebuie să vă asiguraţi că totul este fixat cu atenţie, că punctele de pivotare calculate în mod specific sunt corecte și că roţile dvs. sunt aliniate conform recomandărilor din manualul maşinii, în caz contrar ar putea fi creată o variaţie nedorită a paralelismului.

În plus, este important să utilizaţi piesele potrivite și dimensiunile corecte. De exemplu, bieleta de direcţie trebuie să descrie același arc cu suspensia atunci când mașina este în mișcare. Pentru a face acest lucru și pentru a minimiza variaţia paralelismului, este esenţial să corespundă lungimile și arcurile.

În practică, aceasta înseamnă că linia mediană a bieletei de direcţie exterioare trebuie să se alinieze cu linia mediană a pivotului inferior, iar bieleta de direcţie interioară trebuie să se alinieze cu punctul de pivotare inferior. Acest lucru va asigura că lungimea și unghiul bieletei de direcţie și al suspensiei sunt identice, minimizând variaţia paralelismului. Dacă aveţi îndoieli cu privire la variaţia paralelismului și alinierea roţilor, discutaţi cu un mecanic autorizat.

Variaţia paralelismului și NASCAR®

Variaţia paralelismului este de obicei măsurată în grade de direcţie per metru de mișcare în sus sau în grade per picior. Valorile tipice variază între două și zece grade pe metru pentru roţile din faţă.

Pentru a măsura variaţia paralelismului pentru o mașină de curse, este utilizat un indicator de calitate al virajului. Un instrument de măsură cu un singur cadran este mai ușor de utilizat, deoarece toate informaţiile sunt disponibile dintr-o singură privire. Un instrument de măsură cu două cadrane are nevoie uneori de două persoane pentru a supraveghea indicatoarele, în special dacă paralelismul este dereglat.

Înainte de efectuarea măsurătorilor, mașina de curse este pregătită: suspensia frontală este completă; toate componentele sunt strânse și în poziţia corectă; iar suspensia este reglată pentru condiţiile preconizate ale pistei de curse.

O mașină de curse trebuie să prezinte un paralelism negativ între 0,005 și 0,015 și nu permite niciodată un paralelism pozitiv al roţilor. Acest lucru se datorează faptului că paralelismul negativ poate face mașina mai stabilă în viraje, în timp ce paralelismul pozitiv poate fi imprevizibil. Dacă este necesar, se fac mici ajustări (câţiva milimetri o dată).

NASCAR® Insiders

Continuaţi călătoria cu NASCAR® Insiders.

Descoperiţi universul NASCAR® Insiders și obţineţi informaţii din interior pentru a vedea în exclusivitate conţinutul din culise, interviuri interesante cu legendele și vizionarii NASCAR® și multe altele. Detalii aici.

ARTICOLE ASOCIATE


NASCAR explicat


Vezi detalii


Compararea principiilor de direcţie: mașini și biciclete


Vezi detalii


Unghiul de cădere, unghiul de fugă și convergenţa pe o pistă ovală


Vezi detalii